Selecteer een pagina

Schrijf je eigen boek

Het in ontvangst nemen van een boek die je zelf hebt geschreven is een moment om nooit te vergeten; jouw eigen gedachten en creativiteit dat tastbaar en toegankelijk is voor iedereen, met jouw naam als auteur. Mijn eerste boek verscheen in 2011 en werd uitgegeven door uitgeverij Boekscout. Een gedichtenbundel met de titel: Intens.

Hoe leer je gedichten schrijven?

Op www.schrijversacademie.nl kun je bijvoorbeeld de opleiding Poëzie volgen. ‘Een mooi gedicht is het resultaat van intense creativiteit’, staat als inleiding voor deze opleiding omschreven. Daar is het woord intens weer, de titel van mijn bundel die ik koos omdat de gedichten intense gedachten beschrijft over de filosofie van het leven. Ik schreef totaal drie gedichtenbundels en alle drie werden ze uitgegeven door Boekscout. Ben ik nu een echte dichter? Wanneer ben je dat? Er zijn dichtvormen met vaste regels zoals: Proza, Haiku, of Sonnet, dit zijn slechts enkele voorbeelden. Eerlijk is eerlijk, ik heb geen cursus gevolgd en ik volg geen vast rijmstramien maar de regels uit mijn hart. Toch heb ik wel een bepaalde rijmvorm en schrijfstijl ontwikkeld. De beoordeling van uitgeverij Boekscout was: “Je hebt een bijzondere mooie manier van schrijven in rijmvorm met vaak een enkele losse slotzin, dat overtreffend aangrijpt.” Ik moest huilen toen ik dat hoorde. Op de vraag of je dichter bent, hangt wat mij betreft af hoe ze worden gelezen en ontvangen.

Een gedicht uit de bundel Intens:

Soms wanneer je alleen bent

komt de wijsheid vanzelf

In alle rust

weet je

dat je de waarheid kent

Laat het toe

in je hoofd en je hart

Ben je moe?

Laat het los

en kies

wat je hart je belooft

Geloof maar

het is goed

Durf, droom, leef, verlies

want dan alleen

win je

Natuurlijk had ik na het uitkomen van de bundel Intens, die overigens nog steeds te koop is bij Boekscout, de smaak te pakken en er volgde na een jaar een tweede bundel:   “Evenwicht’’ en nog eens 10 jaar later verscheen  Dichterbij , die ook te koop is bij Bol.com.

Stuur je manuscript in en wacht af

Schrijf je boek en durf het op te sturen naar een uitgeverij! Wat heb je te verliezen? Je hebt een verhaal of een gedichtenbundel dat je graag met de wereld wil delen. Een eigen boek is een nageslacht, zelfs al heb je maar één exemplaar. Misschien wil je je levensverhaal vertellen?  Schrijven is een veel voorkomend advies van psychologen; schrijf een brief zonder het te versturen en je ordent gedachten en uit de diep verstopte emoties. Het is helend. Makkelijk als je de woorden kunt vinden, ja dat klopt. Als advies kan ik je meegeven; schrijf dan gewoon zoals je het zou willen zeggen. Het hoeft geen foutloos stuk te worden, het is je hart op papier. Zelf heb ik schriften vol waarin levensgebeurtenissen mij hebben geraakt en zelfs ziek maakte. Als ik teruglees, voel ik de pijn maar kan ik het nu veel beter relativeren. Dan zie je dus ook, hoe krachtig je als mens kan zijn en hoe je jezelf erdoorheen hebt geslagen. Heel leerzaam kan ik je vertellen.

Het wachten op een beoordeling van je manuscript is nagelbijtend. Weken kan het duren. Onzekerheid speelt parten. “Wat heb ik gedáán?” Een afwijzing is normaal. De grote uitgeverijen krijgen dagelijks duizenden inzendingen. Als alleen al jouw eerste bladzijde wordt uitgelezen, dan kom je al heel ver. Boekscout daarentegen is een hele toegankelijke uitgeverij. Zij printen ‘on demand’, waardoor de kosten laag zijn en je als onbekende schrijver dus wel gelezen wordt en jouw boek sneller wordt uitgegeven. Rijk word je er niet van, maar wel stinkend trots als je boek in de boekwinkel ligt. Rijk word je op een andere manier als je een boek hebt geschreven en mensen er baat bij hebben. Mijn laatste gedichtenbundel Dichterbij bevat 50 gedichten over afscheid. Praktisch te gebruiken woorden bij rouw en verlies. Want, wat schrijf je op een rouwkaart of een condoleancekaart? Daar wilde ik ondersteuning in bieden. “Ik heb het boekje op mijn nachtkastje liggen en elke avond voor ik ga slapen, lees ik er één, het geeft me troost en bemoediging”, zei een moeder die haar zoon heeft verloren. Wat is rijkdom? Dit!

Tips voor het schrijven van gedichten

Laat los! Denk niet in regels maar begin met dat ene woord of onderwerp, wat je bezighoudt of wat leeft in de maatschappij. Als ik vooraf moet nadenken over rijmvormen, dan leidt dit af van mijn creativiteit. Een woord kan uitgroeien tot een vers. Probeer het eens, dichten is heerlijk. Het is helemaal van jou en dus altijd uniek. Laat het oordeel waar je voor vreest je niet beïnvloeden. De gedichten die ik het snelste schrijf, omdat ze recht uit mijn hart komen, worden doorgaans het meest gewaardeerd. Schrijf puur en intens. Natuurlijk is het goed om feedback te ontvangen en te leren. Zelf lees je inmiddels ruim 100 gedichten van mijn hand op gedichten.nl. Sommige daarvan zijn gebruikt (met toestemming) voor evenementen of bijzondere herdenkingen, zoals bij het leggen van sleutelstenen om slachtoffers uit de tweede wereldoorlog te herdenken. Ze noemen mij wel de ‘dorpsdichter’. In onze gemeente is er geen officiële titel maar deze naam kreeg ik van de presentator van een regionaal radioprogramma, waar ik regelmatig te gast ben en een gedicht mag voordragen. In het gemeentehuis van Noordwijk hangt een gedicht ingelijst, welke ik schreef en voordroeg voor een evenement: ‘De dag van de geschiedenis”.

Zo zie je waar dichtkunst je kan brengen. Het schrijven van gedichten is één, het delen is twee. Op social media kun je het prima uitproberen. Je merkt vanzelf wel of je reacties krijgt. Feedback ontvang je ook op schrijverspunt op al je schrijfwerk. Lezers zijn eerlijk, bovendien durven we schrijvend sneller een eerlijke reactie te geven als rechtstreeks in het gezicht.

Schrijf wat je wil en blijf dicht bij jezelf. Jij bent zelf de ware kunstenaar en altijd van waarde!